Apa itu E-Commerce / E-Dagang ?

Imran Adam 5,825 Viewer 03 Mar, 2024 18:47 PM

Apa itu E-Commerce / E-Dagang ?

Apa itu e-commerce? E-Commerce atau E-Dagang adalah transaksi penjualan elektronik secara maya dengan menggunakan pengurusan aplikasi laman web sebagai platform utama yang berperanan sebagai pemapar produk maya atau kedai maya agar dapat dilihat, dipilih dan seterusnya melakukan pembelian secara online oleh pengunjung.Kategori E-Dagang

E-Dagang boleh dikelaskan dengan pelbagai kategori peserta dalam pengurusan perniagaan. Ianya adalah seperti berikut:

-Perniagaan ke Perniagaan (B2B : Business to Business)
Transaksi yang melibatkan pengurusan perniagaan diantara dua pihak. Sebagaicontoh : Pengeluar, Peniaga, Peruncit dan sebagainya.

- Perniagaan ke Peruncit ( B2C : Business to Consumer)

Transaksi penjualan elektronik maya kepada pengguna akhir.

- Pengguna Consumer (C2C : Consumer to Consumer)

Untuk kategori ini contoh yang terbaik adalah laman web yang berbentuk lelongan.


Faedah E-Dagang 

Global Reach - Dengan kedai batu bata dan mortar fizikal, anda terhad secara geografi ke pasar berdekatan, iaitu, jika anda mempunyai kedai di New York dan ingin menjual juga di New Jersey, anda perlu membuka lokasi fizikal yang lain. E-dagang tidak mempunyai had ini. Sebagai gantinya, anda boleh menjual kepada sesiapa sahaja, di mana sahaja di dunia melalui perniagaan e-dagang digital anda.


Sentiasa Buka - Perniagaan fizikal biasanya mempunyai waktu yang terhad, tetapi kedai e-dagang dalam talian tetap "buka" 24 jam sehari, tujuh hari seminggu, 365 hari dalam setahun. Ini sangat sesuai untuk pelanggan dan peluang terbaik untuk peniaga.

Penjimatan kos - Perniagaan e-commerce mempunyai kos operasi yang jauh lebih rendah berbanding dengan kedai fizikal. Tidak ada sewa, tidak ada kakitangan untuk menggaji dan membayar, dan sangat sedikit dengan cara kos tetap operasi. Ini menjadikan kedai e-dagang sangat kompetitif dengan harga, yang biasanya meningkatkan pangsa pasar secara mendadak.Pengurusan Inventori Automatik - Jauh lebih mudah untuk automatik pengurusan inventori melalui penggunaan alat dalam talian elektronik dan vendor pihak ketiga. Ini telah menjimatkan perniagaan e-dagang berbilion dolar dalam kos inventori dan operasi. Pengurusan inventori juga menjadi semakin canggih. Anda kini dapat menguruskan stok anda di pelbagai saluran dengan mudah. Jadi, anda boleh menjual dan memantau stok anda di kedai anda sendiri dan juga pasar seperti eBay, Amazon, Etsy atau kedai fizikal.


Pemasaran Sasaran Laser - Pedagang dalam talian dapat mengumpulkan sejumlah besar data pengguna untuk memastikan mereka mensasarkan orang yang tepat untuk produk mereka. Ini merendahkan kos pemerolehan pelanggan dan membolehkan perniagaan dalam talian e-dagang kekal sangat tangkas. Bayangkan dapat mensasarkan lelaki yang berumur antara 18-24 tahun, tinggal di kawasan bandar. Itu pemasaran berfokus laser untuk anda- tidak mungkin anda mendapatkannya hanya dengan kedai fizikal.


Dominasi Pasaran Niche - Kerana kos operasi yang lebih rendah, kemampuan untuk menargetkan anda pelanggan yang ideal, serta menjangkau khalayak global yang dibawa oleh laman web e-dagang, ini memastikan keuntungan syarikat anda.


Kemerdekaan Lokasi - An e-commerce pemilik perniagaan tidak terikat dengan satu lokasi ketika menjalankan perniagaan mereka. Selagi anda mempunyai komputer riba dan sambungan internet, anda boleh menjalankan perniagaan e-dagang anda.Penjualan secara online kini semakin mendapat tempat dan pesat berkembang di Malaysia. Ini kerana ianya dilihat mempunyai nilai yang berpotensi. Lebih-lebih lagi e-dagang berkeupayaan dalam kepelbagaian pengurusan pengoperasian yang mudah, kemas dan sistematik. Proses pengumpulan transaksi, data, maklumat dapat dikumpul secara elektronik dan yang utama ianya dapat mengurangkan kos bagi sesebuah syarikat mahupun yang kecil atau bertaraf syarikat gergasi.