5 TIPS TIDAK TERTIPU DENGAN PEMBELIAN ONLINE!

Imran Adam 802 Viewer 19 Apr, 2024 16:10 PM

5 TIPS TIDAK TERTIPU DENGAN PEMBELIAN ONLINE!....Di zaman yang semakin maju ini, pembelian online memang tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat kita kerana ianya memudahkan kita membeli. Tetapi kena ingat, kita mesti "aware" dengan sesetengah pihak yang mengambil kesempatan untuk menipu. Disini, kami beri 5 tips supaya tidak tertipu dengan pembelian online! 1. Cari Tahu Tentang Reputasi Penjual.Sebelum memutuskan untuk membeli suatu barang secara online, terutama di website at

read more

UBAH DEFINISI MAMPU MILIK DENGAN LAYBY.MY!

Imran Adam 714 Viewer 19 Apr, 2024 06:24 AM

UBAH DEFINISI MAMPU MILIK DENGAN LAYBY.MY!..Sebelum itu boleh follow instagram & twitter kami di : instagram : https://www.instagram.com/layby_my/twitter : https://twitter.com/LaybyMy.Katakanlah anda berpendapatan RM1,000 sebulan. Anda pula seorang yang suka berbau wangi. Perfume sudah menjadi sebahagian daripada "pakaian" anda.Mengikut pandangan umum, perfume ini bukanlah barangan kritkal. Takde pun takpe (bukan macam deodarant).Soalannya, wajarkah seorang yang berpendapatan RM1,000 se

read more

BAGAIMANA MAHU MENGELAK DARIPADA BERHUTANG?

Imran Adam 1,590 Viewer 19 Apr, 2024 05:25 AM

BAGAIMANA MAHU MENGELAK DARIPADA BERHUTANG?....Harini nak kongsikan kepada anda cara untuk mengelak diri dari berhutang. 1. Rancang pembelanjaan harianKegagalan menguruskan kewangan antara faktor terbesar anda terjebak dalam hutang. Anda mungkin rasa anda mampu bayar dan tambah hutang lagi.Dalam masa yang sama anda akan rasa makin terbeban. Rancanglah perbelanjaan harian dengan sebaik- baiknya.Bila dapat gaji, buat bajet siap-siap. Belanja ikut bajet yang ditetapkan. Jadi, anda dapat elak u

read more
Ramai tahu 6 cara mudah uruskan kewangan ni. Tapi taknak amalkan.

Ramai tahu 6 cara mudah uruskan kewangan ni. Tapi taknak amalkan.

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,663 Viewer 19 Apr, 2024 03:09 AM

Ramai yang tak pasal tips kewangan. Tapi kenapa tak ramai yang amalkan?Mungkin sebab overthinking. Mungkin sebab takut gagal. Jom buka minda, berfikir secara positif. Hentikan membuat kajian, mulakan mengamalkan.Tukar dari "macam mana kalau tak jadi" kepada "macam mana kalau jadi"Disini, kami senaraikan 6 cara paling mudah untuk mengawal dan menguruskan kewangan anda:1. Setiap kali terima gaji bulanan, pastikan anda mengasingkan sejumlah wang sekurang-kurangnya 10% untuk dijadikan simpanan.2. Ut

read more
Money Saving Challenge

Money Saving Challenge

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,217 Viewer 18 Apr, 2024 20:50 PM

If your new year’s resolution includes a savings goal, consider the 52-week money challenge. The increments you save are meant to be so small that you barely notice you’ve been saving money. Is it a gimmick? Absolutely—but it works...The 52-week money challenge explainedThe challenge is quite simple. Each week you put an increment of cash aside and watch the amount grow throughout the year:..In first week of the year, you save RM1.For week two, you save RM2.For week three, you save RM3. Fo

read more
Jangan terjebak kedalam 7 perangkap kad kredit ini!

7 Perangkap Kad Kredit dan Cara Mengatasinya

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,803 Viewer 18 Apr, 2024 20:35 PM

Kad kredit sangat berguna jika diuruskan dengan baik. Tetapi boleh mendatangkan bahaya jikalau kita tidak memahami dengan jelas segala terma dan syarat berkaitan kad kredit.ang "percuma". Kad kredit bukanlah duit percuma. Masih ramaia pengguna kad kredit yang baru dan berpengalaman masih terjebak kedalam perangkap kad kredit.Sekiranya anda terfikir untuk mendapatkan kad kredit  — memahami bahaya yang datang bersama dengan kad kredit dapat membantu anda menanam tabiat kad kredit yang

read more

NAK LAYBY BARANG NI MUDAH JE!

Imran Adam 673 Viewer 18 Apr, 2024 15:32 PM

NAK LAYBY BARANG NI MUDAH JE!...Sebelum itu boleh follow instagram & twitter kami di : instagram : https://www.instagram.com/jom.layby/twitter : https://twitter.com/LaybyMy.Haritu min ada dapat message dari pengguna baru kat ruang chat layby ni, dia tanya soalan begini : "Nak layby ni kena ada apa apa slip atau syarat syarat tertentu lain ke?"Mungkin dia ni pengguna baru layby so tak pernah layby lagi, jadi tak tahu macam mana dan apa perlu ada kalau nak layby. Meh sini min terangk

read more
Simpan Sendiri atau Layby?

Simpan Sendiri atau Layby?

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,239 Viewer 18 Apr, 2024 11:51 AM

"ALAA, LAYBY NI MACAM TABUNG SIMPAN DUIT JE".....Secara undang-undang, layby.my ini bukan syarikat pengambil deposit untuk simpanan duit anda. Segala transaksi didalam layby.my juga adalah atas kontrak jual-beli barangan secara ansuran.Boleh rujuk gambar untuk fahami apa itu ansuran layby mengikut definisi oleh badan berkuasa di Australia.....TAPI TAK SALAH NAK ANGGAP MACAM MENYIMPAN DUIT.Sebabnya, ansuran layby ini lebih fleksibel, macam simpan duit sendiri. Duit tak cukup boleh skip dulu. Bul

read more

NAK SWIPE KAD KREDIT? SABAR DULU!

Imran Adam 689 Viewer 18 Apr, 2024 11:51 AM

Nak beli barang tapi tak cukup duit? "Nak je swipe kad kredit ni"Sabar, tunggu dulu. Jangan swipe kad kredit tu. Banyak cara boleh dapatkan selain guna kad kredit. 1. Buat kira-kira dulu. Mampu tak nak bayar balik?2. Jangan lupa kira segala jenis caj yang ada. Bukak balik agreement kad kredit. Fahami setiap butiran caj yang ada!3. Fikir betul-betul. Urgent sangat ke nak pakai barang tu?4. Bersiap sedia untuk rekod kad kredit dikira sebagai komitmen dalam CCRIS. Jangan sampai rosakkan p

read more

Bini suka shopping

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,433 Viewer 18 Apr, 2024 11:39 AM

Guys, jangan asyik cakap "tunggu gaji", "next month", "nanti la"...============================================Bila isteri ataupun orang perempuan mintak belikan something, setiap kali korang cakap "nanti la", dorang terus pegang as janji...So, lain kali, bila rasa memang tergerak nak belikan tapi kewangan tak mengizinkan untuk bulan tu, korang Layby je barang tu dekat www.layby.my...Lepas tu, bayar bulan-bulan sampai barang dapat. ..Kalau isteri mintak barang lepas ni, boleh jawab, ."

read more