UBAH DEFINISI MAMPU MILIK DENGAN LAYBY.MY!

Imran Adam 328 Viewer 07 Feb, 2023 11:58 AM

UBAH DEFINISI MAMPU MILIK DENGAN LAYBY.MY!..Sebelum itu boleh follow instagram & twitter kami di : instagram : https://www.instagram.com/layby_my/twitter : https://twitter.com/LaybyMy.Katakanlah anda berpendapatan RM1,000 sebulan. Anda pula seorang yang suka berbau wangi. Perfume sudah menjadi sebahagian daripada "pakaian" anda.Mengikut pandangan umum, perfume ini bukanlah barangan kritkal. Takde pun takpe (bukan macam deodarant).Soalannya, wajarkah seorang yang berpendapatan RM1,000 se

read more

TAKUT NAK BELI BARANG ONLINE? JANGAN RISAU, LAYBY.MY KAN ADA!

Imran Adam 566 Viewer 07 Feb, 2023 11:58 AM

TAKUT NAK BELI BARANG ONLINE? JANGAN RISAU, LAYBY.MY KAN ADA! ....Harini kami nak kongsi : 5 TIPS BELI BARANG ATAS TALIAN (ONLINE)! 1. MEMBELI DARI LAMAN WEB YANG MEMPUNYAI SEKURITI- Bagaimana anda tahu laman web tersebut adalah selamat? Semasa memasukkan maklumat kad kredit anda, terdapat dua tanda perlu mencari. Perkara pertama yang perlu dicari adalah alamat yang mempunyai “https:” pada awalan dalam bar URL. “https:” melambangkan bahawa laman web tersebut adalah se

read more
Ramai tahu 6 cara mudah uruskan kewangan ni. Tapi taknak amalkan.

Ramai tahu 6 cara mudah uruskan kewangan ni. Tapi taknak amalkan.

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,134 Viewer 07 Feb, 2023 11:58 AM

Ramai yang tak pasal tips kewangan. Tapi kenapa tak ramai yang amalkan?Mungkin sebab overthinking. Mungkin sebab takut gagal. Jom buka minda, berfikir secara positif. Hentikan membuat kajian, mulakan mengamalkan.Tukar dari "macam mana kalau tak jadi" kepada "macam mana kalau jadi"Disini, kami senaraikan 6 cara paling mudah untuk mengawal dan menguruskan kewangan anda:1. Setiap kali terima gaji bulanan, pastikan anda mengasingkan sejumlah wang sekurang-kurangnya 10% untuk dijadikan simpanan.2. Ut

read more
Layby vs Kutu - Apa yang perlu anda tahu

Pembayaran Layby vs Kutu - Apa yang perlu anda tahu

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 2,193 Viewer 07 Feb, 2023 11:58 AM

APA BEZA MAIN KUTU BELI BARANG DENGAN BAYARAN SECARA ANSURAN LAYBY?Sedikit penerangan mengenai sistem permainan kutu. OBJEKTIFPermainan kutu bertujuan bagi meletakkan disiplin kepada diri sendiri untuk menyimpan duit sebagai duit simpanan, ataupun untuk tujuan pembelian barangan. Ianya juga merupakan 1 sistem pinjaman duit yang membolehkan ahli kutu yang memerlukan duit untuk mendapat duit  kutu awal bagi menampung keperluan tertentu seperti persekolahan, menyambut raya dan sebagainya.CARA BER

read more

NAK PILIH BNPL ATAUPUN LAYBY?

Imran Adam 381 Viewer 07 Feb, 2023 11:57 AM

NAK PILIH BNPL ATAUPUN LAYBY?!...Sebelum itu boleh follow instagram & twitter kami di : instagram : https://www.instagram.com/layby_my/twitter : https://twitter.com/LaybyMy..Sistem pembayaran BNPL semakin banyak digunakan dalam portal E-dagang di malaysia. Tidak di nafikan, banyak rakyat malaysia yang guna sistem ni untuk membeli barang. Akan tetapi kena ingat yang tak semua platform BNPL ni berfungsi dengan sama. Setiap platform tu mesti ada terma dan syarat termasuklah faedah dan caj

read more

NAK LAYBY BARANG NI MUDAH JE!

Imran Adam 263 Viewer 07 Feb, 2023 11:57 AM

NAK LAYBY BARANG NI MUDAH JE!...Sebelum itu boleh follow instagram & twitter kami di : instagram : https://www.instagram.com/jom.layby/twitter : https://twitter.com/LaybyMy.Haritu min ada dapat message dari pengguna baru kat ruang chat layby ni, dia tanya soalan begini : "Nak layby ni kena ada apa apa slip atau syarat syarat tertentu lain ke?"Mungkin dia ni pengguna baru layby so tak pernah layby lagi, jadi tak tahu macam mana dan apa perlu ada kalau nak layby. Meh sini min terangk

read more
KONSEP PEMBAYARAN DI AUSTRALIA DAN NEW ZEALAND KINI DI MALAYSIA!

LAYBY - KONSEP PEMBAYARAN DI AUSTRALIA DAN NEW ZEALAND KINI DI MALAYSIA!

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,698 Viewer 07 Feb, 2023 11:57 AM

Bagi rakyat Malaysia yang pernah belajar, kerja, ataupun bermastautin di Australia, pasti tahu banyak perkara bagus yang ada di sana tetapi masih belum ada di Malaysia.Antara perkara yang best di Australia adalah terdapat konsep “Layby” iaitu suatu konsep pembayaran secara ansuran tanpa interest dan melibatkan credit score. Ia ibarat pre-order bayar ansur-ansur, habis bayar dapat barang. Itu saja. Konsep pembelian dan pembayaran ini biasanya digunakan oleh mereka yang bijak merancang kewanga

read more
Jangan sekadar merancang simpanan masa hadapan

Jangan sekadar merancang simpanan masa hadapan, rancang juga pembelian dan penggunaan duit!

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 905 Viewer 07 Feb, 2023 11:57 AM

DUIT TIDAK BERGUNA JIKA TIDAK DITUKARKAN MENJADI BARANGAN ATAU SERVIS Bila bercakap mengenai matlamat kewangan, kita sering menyentuh kepada 2 perkara utama:Bagaimana nak tambah pendapatan?Bagaimana nak menambahkan jumlah wang didalam simpanan?Perkara yang lebih utama dan kita sering lupakan adalah "bagaimana nak pastikan duit kita mencukupi?". Sedangkan inilah sebab utama kita merancang kewangan. Apabila cukup yang menjadi persoalan, maka perlu kita lihat juga mengenai pembelian atau bagai

read more
Siapa berusaha pasti dia akan dapat.

Hidup yang adil

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 863 Viewer 07 Feb, 2023 11:57 AM

Hidup ini adil sebenarnya.-----------------------------------------------------------------------.Pernah dengar ??? ????? ??????, ?? ??? ????’? ??????, ?? ??? ???????? ?????? ?"sesiapa yang berusaha (Inshallah) akan mendapat apa yang diusahakannya". "sesiapa yang bercucuk tanam (Inshallah) akan menuai hasilnya." "sesiapa yang berusaha (Inshallah) akan beroleh kejayaan."..Bukankah kebanyakkan korang dalam T20 berada di tempat korang berada kerana:.1) Takdir ketentuan Allah2) Usaha, disiplin, da

read more
Hadapi cabaran kewangan semasa musim pandemik Covi-19 secara berstrategi

Hadapi cabaran kewangan semasa musim pandemik Covid-19 secara berstrategi

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 657 Viewer 07 Feb, 2023 11:57 AM

TERIMA HAKIKAT DAN MOVE ONPandemik Covid-19 ini telah mengubah perspektif kita mengenai wang.Hakikatnya, pandemik ini ada untuk suatu tempoh masa. Jalan penyelesaian pula akan mengambil masa.Full lockdown, PKP, PKPB, dan PKPP akan bersilih ganti. Pendapatan pula mungkin akan tenggelam timbul.Perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah elakkan panik. Panik dan risau tidak membantu.Apa yang boleh anda lakukan ialah merancang dan bertindak.......Dibawah ini, kami kongiskan 3 strategi kewangan yan

read more