Jangan sekadar merancang simpanan masa hadapan

Jangan sekadar merancang simpanan masa hadapan, rancang juga pembelian dan penggunaan duit!

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 148 Viewer 03 Aug, 2021 13:21 PM

DUIT TIDAK BERGUNA JIKA TIDAK DITUKARKAN MENJADI BARANGAN ATAU SERVIS Bila bercakap mengenai matlamat kewangan, kita sering menyentuh kepada 2 perkara utama:Bagaimana nak tambah pendapatan?Bagaimana nak menambahkan jumlah wang didalam simpanan?Perkara yang lebih utama dan kita sering lupakan adalah "bagaimana nak pastikan duit kita mencukupi?". Sedangkan inilah sebab utama kita merancang kewangan. Apabila cukup yang menjadi persoalan, maka perlu kita lihat juga mengenai pembelian atau bagai

read more
Ramai tahu 6 cara mudah uruskan kewangan ni. Tapi taknak amalkan.

Ramai tahu 6 cara mudah uruskan kewangan ni. Tapi taknak amalkan.

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 314 Viewer 03 Aug, 2021 10:14 AM

Ramai yang tak pasal tips kewangan. Tapi kenapa tak ramai yang amalkan?Mungkin sebab overthinking. Mungkin sebab takut gagal. Jom buka minda, berfikir secara positif. Hentikan membuat kajian, mulakan mengamalkan.Tukar dari "macam mana kalau tak jadi" kepada "macam mana kalau jadi"Disini, kami senaraikan 6 cara paling mudah untuk mengawal dan menguruskan kewangan anda:1. Setiap kali terima gaji bulanan, pastikan anda mengasingkan sejumlah wang sekurang-kurangnya 10% untuk dijadikan simpanan.2. Ut

read more
Kenapa anda perlu elakkan membayar jumlah minimum kad kredit

Kenapa perlu elakkan daripada membayar sekadar jumlah minimum mengikut penyata kad kredit

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 311 Viewer 03 Aug, 2021 08:42 AM

Apabila anda menerima penyata bil kad kredit bulanan, anda akan melihat kotak berlabel pembayaran minimum. Anda juga akan melihat nombor di sebelahnya - jauh lebih sedikit daripada jumlah bil. JANGAN BAYAR BIL KAD KREDIT ANDA MENGIKUT JUMLAH ITU Baca sebabnya disini.Apabila anda menggunakan kad anda, anda tidak diwajibkan membayar balik semuanya. Anda boleh memilih untuk membayar minimum hutang - yang hanya merupakan peratusan kecil dari jumlah keseluruhan hutang anda. Ini sebenarnya sekadar p

read more
Layby vs Kutu - Apa yang perlu anda tahu

Pembayaran Layby vs Kutu - Apa yang perlu anda tahu

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 664 Viewer 03 Aug, 2021 08:14 AM

APA BEZA MAIN KUTU BELI BARANG DENGAN BAYARAN SECARA ANSURAN LAYBY?Sedikit penerangan mengenai sistem permainan kutu. OBJEKTIFPermainan kutu bertujuan bagi meletakkan disiplin kepada diri sendiri untuk menyimpan duit sebagai duit simpanan, ataupun untuk tujuan pembelian barangan. Ianya juga merupakan 1 sistem pinjaman duit yang membolehkan ahli kutu yang memerlukan duit untuk mendapat duit  kutu awal bagi menampung keperluan tertentu seperti persekolahan, menyambut raya dan sebagainya.CARA BER

read more
Pembelian Barangan Bayi Secara Ansuran

Menanti kelahiran bayi baru....

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 336 Viewer 03 Aug, 2021 07:56 AM

Boleh tahan juga kos-kos menyambut kelahiran bayi......Boleh menelan ribuan ringgit.Jangan tunggu bayi dah keluar baru nak beli barang. Insya Allah, tarikh kelahiran bayi tak lari jauh dengan apa yang doktor anda kirakan.Beli barang secara Layby. Bayar sikit2, by the time bayi anda lahir, atau isteri habis berpantang, barang nak bawak bayi berjalan dah cukup.AWAS! Jangan beli produk tiruan ataupun yang berkualiti rendah untuk bayi kesayangan anda. Barangan berkualiti rendah boleh menjejaskan kes

read more
Hadapi cabaran kewangan semasa musim pandemik Covi-19 secara berstrategi

Hadapi cabaran kewangan semasa musim pandemik Covid-19 secara berstrategi

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 94 Viewer 03 Aug, 2021 07:44 AM

TERIMA HAKIKAT DAN MOVE ONPandemik Covid-19 ini telah mengubah perspektif kita mengenai wang.Hakikatnya, pandemik ini ada untuk suatu tempoh masa. Jalan penyelesaian pula akan mengambil masa.Full lockdown, PKP, PKPB, dan PKPP akan bersilih ganti. Pendapatan pula mungkin akan tenggelam timbul.Perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah elakkan panik. Panik dan risau tidak membantu.Apa yang boleh anda lakukan ialah merancang dan bertindak.......Dibawah ini, kami kongiskan 3 strategi kewangan yan

read more
Minyak Wangi : Semua Jenis Minyak Wangi Yang Anda Perlu Tahu

Minyak Wangi : Semua Jenis Minyak Wangi Yang Anda Perlu Tahu. (UPDATE 2021)

Safwa Sophia 481 Viewer 03 Aug, 2021 07:40 AM

Minyak wangi yang awak pakai tu, kat mana awak beli ya? Mungkin anda biasa mendengar pertanyaan ini. Namun, bagi mereka yang sudah biasa pakai minyak wangi, anda mungkin sudah tahu serba sedikit tentang pemilihan produk dan cara pemakaiannya.Artikel ini mengupas lebih lanjut tentang perihal minyak wangi, jenis-jenisnya, tip tahan lama dan beberapa produk yang anda boleh beli secara online.Apa Itu Minyak Wangi?Sebenarnya wangian badan ini mula digunakan sejak zaman kuno lagi. Ia merupakan campura

read more
Info kad kredit yang korang perlu tahu

Sejauh mana anda tau pasal kad kredit?

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 245 Viewer 03 Aug, 2021 06:27 AM

Anda sedang mencari maklumat tentang kad kredit ? Anda tertanya-tanya apa itu kad kredit?Kad kredit ialah sejenis bayaran ansuran yang membolehkan anda untuk membeli barangan atau servis tanpa menggunakan wang tunai di pelbagai jenis kedai di seluruh dunia. Apabila anda menggunakan kad kredit, pengeluar kad kredit akan membayarkan bagi pihak anda, kemudian mereka akan hantarkan bil kepada anda dalam bentuk kenyataan bulanan. Sebilangan besar kad kredit utama berafiliasi dengan Visa, Mastercard,

read more
Apa itu Layby?

Apa itu Layby?

Admin 1,454 Viewer 03 Aug, 2021 05:33 AM

Layby.my merupakan e-commerce store ataupun kedai di atas talian yang menawarkan pembelian barangan berkualiti dan berjenama melalui pelan pembayaran secara Layby.Pelan pembayaran secara Layby merupakan satu konsep pembayaran yang pertama seumpamanya di Malaysia menggunakan konsep "buy now, pay later (BNPL)" yang telah DIUBAH SUAI MENGIKUT KESESUAIAN PEMBELI DI MALAYSIA..Sedikit penerangan mengenai BNPL...BNPL yang digunapakai di negara-negara maju seperti Australia, Amerika Syarikat, dan Englan

read more
Jangan terjebak kedalam 7 perangkap kad kredit ini!

7 Perangkap Kad Kredit dan Cara Mengatasinya

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 170 Viewer 03 Aug, 2021 04:11 AM

Kad kredit sangat berguna jika diuruskan dengan baik. Tetapi boleh mendatangkan bahaya jikalau kita tidak memahami dengan jelas segala terma dan syarat berkaitan kad kredit.ang "percuma". Kad kredit bukanlah duit percuma. Masih ramaia pengguna kad kredit yang baru dan berpengalaman masih terjebak kedalam perangkap kad kredit.Sekiranya anda terfikir untuk mendapatkan kad kredit  — memahami bahaya yang datang bersama dengan kad kredit dapat membantu anda menanam tabiat kad kredit yang

read more