Kenapa anda perlu elakkan membayar jumlah minimum kad kredit

Kenapa perlu elakkan daripada membayar sekadar jumlah minimum mengikut penyata kad kredit

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,553 Viewer 08 Feb, 2023 13:59 PM

Apabila anda menerima penyata bil kad kredit bulanan, anda akan melihat kotak berlabel pembayaran minimum. Anda juga akan melihat nombor di sebelahnya - jauh lebih sedikit daripada jumlah bil. JANGAN BAYAR BIL KAD KREDIT ANDA MENGIKUT JUMLAH ITU Baca sebabnya disini.Apabila anda menggunakan kad anda, anda tidak diwajibkan membayar balik semuanya. Anda boleh memilih untuk membayar minimum hutang - yang hanya merupakan peratusan kecil dari jumlah keseluruhan hutang anda. Ini sebenarnya sekadar p

read more

BAGAIMANA MAHU MENGELAK DARIPADA BERHUTANG?

Imran Adam 843 Viewer 08 Feb, 2023 13:55 PM

BAGAIMANA MAHU MENGELAK DARIPADA BERHUTANG?....Harini nak kongsikan kepada anda cara untuk mengelak diri dari berhutang. 1. Rancang pembelanjaan harianKegagalan menguruskan kewangan antara faktor terbesar anda terjebak dalam hutang. Anda mungkin rasa anda mampu bayar dan tambah hutang lagi.Dalam masa yang sama anda akan rasa makin terbeban. Rancanglah perbelanjaan harian dengan sebaik- baiknya.Bila dapat gaji, buat bajet siap-siap. Belanja ikut bajet yang ditetapkan. Jadi, anda dapat elak u

read more

KESILAPAN PENGURUSAN KEWANGAN!

Imran Adam 217 Viewer 08 Feb, 2023 13:31 PM

Sebelum itu boleh follow instagram & twitter kami di : instagram : https://www.instagram.com/laybymalaysia/twitter : https://twitter.com/LaybyMy.Kalau punya duit yang banyak tapi tak pandai merancang nak guna pun, tak guna juga kan? Banyak kali nak menyimpan tapi tak dapat sebab tak merancang dengan betul. kan?Baik yang muda atau yang tua, semua orang boleh melakukan kesilapan dalam pengurusan kewangan. Ramai yang terjerat dengan masalah kewangan disebabkan tidak merancang betul betul.J

read more
Rupanya banyak perkara riba' yang kita normalkan selama ini.

Rupanya banyak perkara riba' yang kita normalkan selama ini.

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,016 Viewer 08 Feb, 2023 12:47 PM

Mari kita elakkan riba' didalam urusan jual beli. Jangan jadikan riba' sebagai suatu normal.Indahnya hukum-hakam di dalam Islam. Di dalam konteks muamalat, selain daripada mengejar keberkatan dan kehalalan sesuatu urusan, garis panduan muamalat di adakan bagi melindungi kedua-dua pihak dari teraniaya di dalam sesuatu urusan, terutama di dalam hal-hal ekonomi.Muamalat adalah semua hukum syariat yang bersangkutan dengan urusan dunia termasuk aktiviti hidup seseorang seperti jual-beli, tukar-menuka

read more
Info kad kredit yang korang perlu tahu

Sejauh mana anda tau pasal kad kredit?

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,190 Viewer 08 Feb, 2023 12:01 PM

Anda sedang mencari maklumat tentang kad kredit ? Anda tertanya-tanya apa itu kad kredit?Kad kredit ialah sejenis bayaran ansuran yang membolehkan anda untuk membeli barangan atau servis tanpa menggunakan wang tunai di pelbagai jenis kedai di seluruh dunia. Apabila anda menggunakan kad kredit, pengeluar kad kredit akan membayarkan bagi pihak anda, kemudian mereka akan hantarkan bil kepada anda dalam bentuk kenyataan bulanan. Sebilangan besar kad kredit utama berafiliasi dengan Visa, Mastercard,

read more
Simpan Sendiri atau Layby?

Simpan Sendiri atau Layby?

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 650 Viewer 08 Feb, 2023 11:54 AM

"ALAA, LAYBY NI MACAM TABUNG SIMPAN DUIT JE".....Secara undang-undang, layby.my ini bukan syarikat pengambil deposit untuk simpanan duit anda. Segala transaksi didalam layby.my juga adalah atas kontrak jual-beli barangan secara ansuran.Boleh rujuk gambar untuk fahami apa itu ansuran layby mengikut definisi oleh badan berkuasa di Australia.....TAPI TAK SALAH NAK ANGGAP MACAM MENYIMPAN DUIT.Sebabnya, ansuran layby ini lebih fleksibel, macam simpan duit sendiri. Duit tak cukup boleh skip dulu. Bul

read more

BAYARAN ANSURAN UNTUK PERFUME BRAND MAHAL!

Imran Adam 896 Viewer 08 Feb, 2023 10:54 AM

PERFUME MAHAL MEMANG WANGI BAUNYA! ... . Setiap lelaki mesti mengidamkan satu perfume yang sangat wangi sehingga boleh menarik perhatian orang. Dior Sauvage EAU DE Parfum salah satu perfume yang terbaik dan menjadi kegilaan lelaki zaman sekarang. Baunya memang maskulin habis, kalau pakai mesti rasa charm, sexy dan segak! Senang cerita kalau nak pikat perempuan tu pakai perfume ni, mesti sangkut! Bau yang tahan lama, pagi hingga ke malam. Jemput untuk tekan link untuk beli perfume di

read more
Jauhi gharar di dalam urus niaga melalui, akad Bai' Al-Salam

Jauhi gharar di dalam urus niaga melalui, akad Bai' Al-Salam

MOHD HANIF BIN MOHD YUSOF 1,624 Viewer 08 Feb, 2023 10:01 AM

Akad jual beli kaedah Bai' Al-Salam merupakan jual beli yang ???????????? ???? ???????? ???? ???? ?????? ???? ????? ??? ???? ???? ?????? ???? ????? ???????? (gharar), dan ini disebabkan keperluan orang ramai terhadap jenis jual beli ini.Gharar, ialah sesuatu perkara yang kurang jelas di dalam sesuatu urus niaga kepada penjual ataupun pembeli. Kerana ketidakjelasan ini, persengketaan mungkin berlaku yang mengakibatkan salah satu pihak (penjual atau pembeli) tidak redha dengan urusan tersebut.Kera

read more
Beli Set Pinggan Corelle di Malaysia

Beli Set Pinggan Corelle di Malaysia

Safwa Sophia 4,653 Viewer 08 Feb, 2023 09:40 AM

Corelle merupakan sebuah jenama kelengkapan set pinggan mangkuk yang sangat dipercayai dan digemari ramai. Ramai ingin beli set pinggan Corelle di Malaysia.Tidak lengkap rasanya set pinggan mangkuk di rumah tanpa adanya daripada jenama pinggan Corelle. Dibuat dari bahan unik yang dipanggil Vitrelle, set pinggan Corelle bukan sahaja cantik dan praktikal untuk digunakan, malah ada yang menganggapnya sebagai lambang kemewahan.Banyak faktor yang akan menyumbang kepada pemilihan dan pembelian pinggan

read more

BUAT APA NAK MAIN KUTU KALAU ANDA BOLEH LAYBY?

Imran Adam 992 Viewer 08 Feb, 2023 09:24 AM

BUAT APA NAK MAIN KUTU KALAU ANDA BOLEH LAYBY?...Permainan kutu di Malaysia tidak asing lagi dengan masyarakat kita. Kini di zaman moden & globalisasi ini, permainan kutu ini masih tak lapuk dek hujan, tak lekang dek zaman. Macam macam jenis kutu moden ada, contohnya sistem kutu online. Mengikut Jabatan Siasatan Jenayah Komersial di bawah Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971, permainan kutu ni adalah salah di sisi undang-undang dan boleh dipenjara tak lebih 10 tahun at

read more